Radarová data

Napište své zkušenosti s používaním aplikace Meteoservis. Svěřte zde své přání, návrhy na zlepšení aplikace či přidání nových funkcí...
Post Reply
Stylus
Posts: 3
Joined: 30.03.2009 12:08

Radarová data

Post by Stylus » 30.03.2009 12:43

Zdravím autora tohoto skvelého programu! :skorojasno:
Mal by som pár návrhov na vylepšenie zobrazovania radarových dát. Predpokladám že sa už pilne pracuje na verzii 2.0, takže nejaké veľké úpravy verzie 1.4 asi čakať nemôžeme, ale je možné, že niečo sa využije aj v novej verzii.
Pri uvádzaní verzie 1.3, ktorá ponúkla možnosť radarových dát aj pre Slovensko, je v článku http://magazin.softimage.cz/meteoservis ... psi-today/ je na screenshote radarových dát Slovenska pekné šedé tieňované pozadie. V prístroji (HTC Kaiser) mám ale čisté biele pozadie, čo ruší aj v tom, že biela farba by mala označovať maximálne zrážky. Ak tento podklad nie je k dispozícii, tak smola, pokiaľ ide iba o zmenšenie prenášaných dát, mohla by byť v nastavení volba, ktorá by umožňovala aj za cenu zväčšeného trafficu krajšie pozadie. A keďže predpokladám, že sa radarový obrázok spracováva ešte na servri meteoservisu, hodilo by sa do neho doplniť horný pásik so stupnicou farieb/zrážok, ako má obrázok z českého radaru. Popr. ho môže zobrazovať priamo zariadenie.
Druhý návrh je trošku náročnejší. Hodila by sa možnosť stiahnuť obrázok z radaru vo väčšom rozlíšení (ak je k dispozícii) a väčšom časovom horizonte (viac ako 8 snímkov, čo je iba 4 hod. späť), zobraziť ho pre lepšie využitie plochy naležato a pridať nejakú navigačnú lištu, kde by sa posúvalo medzi jednotlivými obrázkami, popr. by na nej aj bol vyznačený čas a či sú dané data už stiahnuté. Buď by to bolo ako ďalšia obrazovka, alebo by sa v nastavení prepínalo použitie jednoduchšieho/rozšíreného zobrazenia.

User avatar
Radim
Site Admin
Posts: 463
Joined: 16.12.2008 18:59
Location: Opava
Contact:

Re: Radarová data

Post by Radim » 30.03.2009 13:01

Díky za pochvalu i za tipy ke zdokonalení.

Bohužel je to přesně ten stav kdy platí že "co člověk to jiný názor". Standardně je totiž pozadí rad.snímků SR šedé, ale zase byli jiní, kterým přišlo nepřehledné a chtěli právě bílou. Ta jim vyhovuje a je pro ně maximálně čitelná. Tak si vyber ... ;)

Pravda je i to, že rad.data se připravují na serveru a že by se stupnice hodila. SHMU mi to ale nijak nezlehčuje a pro Slovensko, jak víš, nejsou nikde radarová data v mobilní podobě dostupná (jako např. pro ČR). V budoucnu určitě dojde ke zdokonalení oné konverze z dat SHMU a to včetně verze obrázku z vyšším rozlišením atd.

V návaznosti na připravu dat na serveru je taky fakt, že pokud dám možnost výběru různých podkladů, stupnic či kdoví-čeho, bude nutno generovat všechny eventuality přímo na serveru. Neříkám, že je to nemožné, ale pokud chci, aby Meteoservis minimalizoval přenesená data, je to prostě nutné. Samozřejmě, pokud někomu o množství dat nejde, měl by mít možnost si stáhnout data/obrázky v libovolné podobě. Což teď sice nejde, ale v nové verzi (2.0) tato možnost přibude. A ti, kdož budou preferovat malá data, se musí spokojit s nabídkou "přednastavených" typů obrázků.

PS. Na verzi 2.0 se bohužel vůbec pilně nepracuje, neboť musím taky vydělávat na živobytí, být občas s rodinou a dokončit přestavbu bytu... :(

Stylus
Posts: 3
Joined: 30.03.2009 12:08

Re: Radarová data

Post by Stylus » 30.03.2009 13:36

Tak neviem, osobne proti bielej nič nemám, ale pokiaľ sa bude vyskytovat v obrázku ako označenie maximálnych zrážok, tak v tom bude chaos. Český radar má podklad šedý a nepripadá mi ako neprehľadný. Ale je to naozaj vec osobného názoru. Zobrazenie podkladu s reliéfom krajiny by možno bolo naozaj vhodnejšie až pri vyššom rozlíšení obrázku.
Ten pásik so stupnicou by sa mi tam ale vážne hodil, nedalo by sa to riešiť samostatným obrázkom uloženým v zariadení, ktorý by sa zobrazil tesne nad radarovým snímkom? Najlepšie povolovaným v nastavení, aby to nekolidovalo s obrázkom českého radaru. Resp. zvolením slovenského radaru by sa aj aktivovalo vykreslovanie pásika.
Ak teda zabudneme na vyššie rozlíšenie, bol by problém doplniť možnosť stiahnuť aj viac ako 8 posledných radarových snímkov? Na sledovanie vývoja oblačnosti je to vynikajúca vec, ale 4 hodiny dozadu niekedy nestačí. (Teraz pozerám že snímky sú po 15 min. takže prehľad je len za posledné 2 hodiny :( )
V novej verzii by sa možno aj hodila možnosť sledovať, aké bolo skutočné počasie, ak sa tieto údaje dajú z meteorologických informácií získať. Niečo ako tretia obrazovka, ale tabuľka by nezobrazovala predpoveď, ale skutočne namerané údaje v čase dozadu.
Moje pripomienky berte s rezervou, nemám predstavu ani o programovaní pod WM ani o dostupnosti meteo dát, takže veci ktoré sa mne zdajú jednoduché môžu byť v praxi skoro neriešiteľné :roll: .

User avatar
Radim
Site Admin
Posts: 463
Joined: 16.12.2008 18:59
Location: Opava
Contact:

Re: Radarová data

Post by Radim » 30.03.2009 14:01

Stupnice i možnost stáhnout více než 8 rad. snímků bude, ale asi až v nové verzi.
Stejně jako aktuální počasí ze systému METAR vč. historie.

Stylus
Posts: 3
Joined: 30.03.2009 12:08

Re: Radarová data

Post by Stylus » 30.03.2009 16:59

Tak sa máme aspoň na čo tešiť... :P

LVesely
Posts: 5
Joined: 27.03.2009 13:32

Re: Radarová data

Post by LVesely » 10.06.2009 13:44

To bude skutečně super - 8 snímků je opravdu málo - chtělo by to tak kolem 24 snímků. Tak by si člověk dokázal udělat představu...
No přikládám i malilinkaté přáníčko: podobně jako radar jsou i blesky - nestálo by za to dát i tuto možnost, někdy je to opravdu zajímavá informace a nejen to, co taková předpověď, zda bude a s jakou pravděpodobností bouřit.
Další věc, nebylo by k zahození mít možnost porovnání předpovědí alespoň pro dvě, lépe tři, místa, zobrazení nějak jako od SBSH třeba, nebo alespoň v aplikaci.

Předem děkuji a přeji ať se daří :-)

User avatar
Radim
Site Admin
Posts: 463
Joined: 16.12.2008 18:59
Location: Opava
Contact:

Re: Radarová data

Post by Radim » 17.06.2009 08:58

Díky a slibuju, že Meteoservis WM se bude i nadále rozvíjet a informací a možností v něm přibývat.

Error404
Posts: 1
Joined: 27.06.2009 18:28

Re: Radarová data

Post by Error404 » 27.06.2009 19:25

Prijde mi zbytecne zakladat pro jednu drobnost nove tema, tak to pridavam sem.

Prislo by me fajn, kdyby se dalo jednim tapnutim stahnout vse, tedy jak hlavni informace, tak maximalni pocet radarovych snimku.

Ahoj

ok18
Posts: 5
Joined: 30.10.2009 12:06

Re: Radarová data

Post by ok18 » 30.10.2009 12:34

Tiez by som uvital radarove data vo vyssom rozliseni aj s rozlozenim miest podobne ako je na SHMU a v pripade ze by sa po napr. dlhsom tapnuti na homescreen plug-in zobrazila posledna aktualna radarova snimka vo fullscreene landscape mode bolo by to pre mna uplne dokonale :)

User avatar
Radim
Site Admin
Posts: 463
Joined: 16.12.2008 18:59
Location: Opava
Contact:

Re: Radarová data

Post by Radim » 30.10.2009 15:16

ok18 wrote:Tiez by som uvital radarove data vo vyssom rozliseni aj s rozlozenim miest podobne ako je na SHMU a v pripade ze by sa po napr. dlhsom tapnuti na homescreen plug-in zobrazila posledna aktualna radarova snimka vo fullscreene landscape mode bolo by to pre mna uplne dokonale :)
Taková jedna mapa má 180kB ( :o ) což je na mobilní službu docela hodně, zvláště když se takové obrázky mají tahat každou chvíli. Navíc, po zmenšení na menší displej (originál je totiž 600x480 px) např. QVGA by stejně nic z toho nebylo čitelné.

ok18
Posts: 5
Joined: 30.10.2009 12:06

Re: Radarová data

Post by ok18 » 30.10.2009 17:30

Hujer wrote:
ok18 wrote:Tiez by som uvital radarove data vo vyssom rozliseni aj s rozlozenim miest podobne ako je na SHMU a v pripade ze by sa po napr. dlhsom tapnuti na homescreen plug-in zobrazila posledna aktualna radarova snimka vo fullscreene landscape mode bolo by to pre mna uplne dokonale :)
Taková jedna mapa má 180kB ( :o ) což je na mobilní službu docela hodně, zvláště když se takové obrázky mají tahat každou chvíli. Navíc, po zmenšení na menší displej (originál je totiž 600x480 px) např. QVGA by stejně nic z toho nebylo čitelné.
Dakujem za reakciu, 180kB je dost hlavne pre automaticke aktualizacie, ale aspon moznost manualneho stiahnutia aktualnej snimky vo vyssom rozliseni(pre vacsie pripadne neobmedzene datove limity), hoci len ako obrazka, ktory by sa zobrazil v programe podla toho, kto ma aky v zariadeni pre obrazky prideleny, nemusel by sa zmensovat a nazoomoval by si to kazdy na oblast, ktora ho zaujima. Neviem, ci by to niekto okrem mna este vyuzival a ake dalsie problemy by s tym boli spojene.

hoper
Posts: 3
Joined: 17.12.2009 09:57

Re: Radarová data

Post by hoper » 15.05.2010 20:24

180kb je dost, ale keby sa to dalo v programe nastavit, tak by to bolo super. ja pouzivam meteoservis len koli radaru, ale ked chcem vidiet podrobnejsi vyvin pocasia, tak otvorim operumini, kde mam zalozku priamo na radar shmu.

Post Reply